Pikavipit ovat kulutusluottotyyppinä nimensä mukaisesti lyhytaikaisia pieniä tai pienehköjä lainoja, joiden avulla kuluttajat voivat jaksottaa menojaan. Pikavippiä tilattiin yleensä tekstiviestillä ja rahan sai tililleen miltei heti. Tänä päivänä luotto- ja tulotietojen tarkistaminen on tarkempaa, joka on hidastanut hieman hakuprosessia. Lisäksi hakijan tulee tehdä vahva tunnistautuminen verkkopankkitunnuksilla hakemuksen yhteydessä. Tekstiviestipalvelua ei ole täysin lopetettu, vaan myönnetyn lainan jälkeen useat toimijat tarjoavat mahdollisuuden siirtää varoja tekstiviestein.

Pikavippi tarjoaa täysi-ikäisille, vastuunsa tunteville ja raha-asiansa hoitaneille kuluttajille valinnanmahdollisuuden – ainutlaatuisen ja helppokäyttöisen palvelun. Pikavippiä otetaankin yleensä normaalin elämisen vaatimiin tarpesiin, kuten esimerkiksi ruokaostoksiin. Yllättävä rahan tarve, kuten esimerkiksi autoremontti, on saattanut tyhjentää tilin, ja tilipäivään asti elämiseen tarvittavat varat tulee lainata.

Pikavipin korkokatto

Markkinoille tullessaan pikavipit herättivät paljon julkista keskustelua. Monet harmaalla alueella toimineet pikavippipalvelut käytännössä pilasivat pikavipin maineen ja tästä syystä 1.6.2013 astui voimaan pikavippejä rajoittava laki. Lain mukaan alle 2000 euron lainoissa todellinen vuosikorko ei saanut ylittää viitekorkoa lisättynä 50 prosenttiyksiköllä. 1.6.2013 kymmeniä pikavippipalveluita lopettikin toimintansa ja ainoastaan vakavaraiset toimijat jäivät alalle.

Korkokaton jälkeen pikavippipalvelut muuttivat lainatuotteitaan. Tänä päivänä perinteistä pikavippiä tarjotaan vähemmän ja tilalle ovat tulleet yli 2000 euron joustoluotot. Joustoluotto on tilityyppinen pikavippi. Tililtä voit tehdä luottorajaan asti nostoja milloin tahansa. Koska myönnetty laina on aina, nostetusta summasta riippumatta, 2000 euroa tai enemmän, ei joustoluottoa sääntele korkokattolaki.

Onko pikavippi kallis?

Pikavippi on edelleen pankkilainaa kalliimpi, koska pankkilainoista poiketen pikavipeille ei yleensä vaadita vakuuksia.

Jos yritys lainaa ilman vakuuksia, kuten useissa pikavipeissä näin on, ottaa yritys isomman riskin lainan takaisinsaamisen suhteen. Riskistä johtuen lyhytaikaisilla lainoilla on suurempi korko. Kaikki eivät maksa pikavippejä takaisin ja tästä syntyy kustannuksia. Jos kaikki lainaajat pystyisivät maksamaan lainansa takaisin, olisi yrityksillä pienempi riski lainata rahaa ja sitä pystyttäisiin lainaamaan pienemmällä korolla.

Viittaus: https://www.tuntitili.fi/pikavippi

Koventunut kilpailu on kuitenkin tuonut myös pikavippien kustannuksia alas ja markkinoilla on erilaisia korkotarjouksia. Isoimmat lainantarjoajat haalivat uusia asiakkaita muun muassa ilmaisilla pikavipeillä: hae pikavippiä, saat sen täysin kuluitta, kun maksat sen takaisin ensimmäiseen eräpäivään mennessä. Tällaisissa tapauksissa pikavippiä ei voi väittää kalliiksi.